הגזע פותח במדינת מיזורי לפני כ – 180 שנה כאשר המתיישבים הראשונים והחלוצים חיפשו סוסים שיתאימו לתנאי השטח ההרי והקשה של הרי האוזרק שבדרום מיזורי. המתיישבים הביאו איתם סוסי טנסי, סאדל ברד,טורוברד, ערבים, מורגן, קווטר הורס, ועם הזמן טופחו הסוסים החזקים יותר בעלי הצעד המהיר והשטוח . הסוסים הינם בגודל בינוני בעלי גב קצר, ראש קטן ובעלי יכולת למידה ותפיסה מהירים ביותר. בשנת 1958 הוקמה ב אווה מיזורי אגודת סוסי המיזורי המונה כיום כ 9,000 חברים עם כ – 85,000 סוסים רשומים. הסוס הינו הסוס האידיאלי להיות הפרטנר של רוכב הטיולים, אפשר לסמוך עליו בעליות בירידות בסלעים במעברי מים ועוד אתגרים שניצבים בפני רוכבי הטיולים. The cowboy cadilac – כך מכנים אותו אוהדי הגזע בארה"ב למיזורי יש גם הליכה "רגילה" כך שהוא יכול ללכת בקצב איטי ובנינוחות גם בקבוצה עם סוסים רגילים כמו כן בגלל השקט הנפשי של הסוסים מתחברים אליהם גם ילדים, וגם רוכבים מתחילים מרגישים נוח איתם.
ההליכה המהירה היא בכלל לא העניין העיקרי אלא התחושה של הסוס "שעובד" מתחתיך ללא צורך לדרבן אותו, גם אחרי רכיבה של שעות אתה מרגיש רענן ללא כאבי גב כתוצאה מרכיבה ממושכת. עוד גוף שבחר בגזע זה הינו משמר היערות האמריקאי כשהפוקס טרוטר משמש להם כסוס העבודה הרשמי בשמירה על היערות, הקניונים, ושמורות הטבע בארה"ב. לאחרונה ישנה מגמה להכניס את הסוסים לתחרויות הווסטרן כמו הקאטינג, ריינינג, פלז'ר ואפילו תחרויות אינדורנס ( ריצת סיבולת למרחקים ארוכים).
בטיחות מעל הכל – אחרי הכל זה החיים שלנו למרות שרובנו רוכבים מנוסים החלטתי לשתף מדי פעם על תאונות שקרו לרוכבים ושניתן היה למנוע אותן אשמח גם לקבל במייל שיתופים מרוכבים שחוו או ראו מקרים שניתן היה למנוע אותם – בואו נלמד אחד מהשני, אם חסכנו ממי מאיתנו שריטה –המאמץ שווה. להלן 2 מקרים מהחודש האחרון:
מאת: אמיר שלו
תאונות עם סוסים זוהי עובדה קימת. רק לאחרונה קרו 3 מקרים כולם רוכבים מקצועיים של למעלה מ 40 שנה.
מצטער שאני נשמע כמו נביא זעם אבל כשמדובר בחיים שלנו – בואו נעשה כל שביכולתינו למנוע את התאונה הבאה, עם יד על הלב – כל רוכב מכיר את "השטיקים" של הסוס שלו, במקום להיות סלחן ו"יהיה בסדר" הידוע שלנו – בואו נטפל בזה, לא יודעים מה לעשות, יש מספיק מאלפים שניתן להתייעץ איתם בשמחה ובחינם, לצערינו סיפורי התאונות הם בד"כ סיפורים חוזרים שכבר קרו לפני, אז בבקשה, זה בנפשנו ובאחריותנו ! בהצלחה!! ו.. החלמה מהירה לפצועים.
נתחיל בתשובה – ב 90% אני!
אני יודע שזה יקומם כל מיני רוכבים שיגלגלו עיניים לשמים
ואח"כ יאשימו את הסוס.
דבר ראשון צריך שיהיה הבדל ברור בהבנה שלנו בין הסוס במרעה או בגדרה משוחרר עם סוסים אחרים,
לבין הסוס תחת שליטתי – עם ראשיה \ ברכיבה וכו'
כשהסוס משוחרר אני רוצה שהוא יהיה סוס, אם הוא צריך להלחם על מקומו ולאיים, לבעוט, לנשוך,
אין מה לעשות בענין וזה בסדר, הסכנה מגיעה כשיש אנשים או רוכבים אחרים והוא עסוק בלהיות בצד המגיב של המוח (הסוס בטבע)
ולא בצד החושב, תפקידנו ללמד אותו שכשאנחנו איתו שתשומת הלב שלו תהיה אצלנו – קל להבין את זה, קצת יותר קשה ליישם.
המשפט הכי חשוב מגיע עכשיו: אסור להרשות לסוס להוריד אזניים ולאיים!
לפני שסוס בועט\ נושך הוא מוריד אזניים (מצמיד לצוואר) לפעמים זה נגמר באיום ולפעמים זה ממשיך לפעולה,
סוסים לא יכולים להיות מתאגרפים טובים, מתאגרף טוב מפתיע עם אגרוף, הסוס אומר לנו: אני הולך לתת בעיטה ואז בועט, לפעמים זה קורה מהר,
ברוב המקרים אני יכול להגיב מיד כשאיים.
איך מבטלים איום
קודם כל מחזירים את תשומת הלב של הסוס אלי, אם הוא יהיה עסוק בי הוא לא יחשוב על סוסים אחרים, סוסים לא יכולים
לחשוב על כמה דברים בבת אחת.
הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להכניס את הסוס לעבודה – מעגלים שמאלה, מעגלים ימינה, עצירה הליכה אחורה שוב מעגלים,
כך שהסוס לא יוכל לחשוב על שום דבר אחר בטח לא על בעיטה או נשיכה. אם אין לנו את האפשרות
לעבוד עם הסוס (בד"כ בגלל שאנחנו באמצע טור סוסים) לפחות ניקח את תשומת ליבו ע"י משיכה במושכה אחת
ואם זה חוזר המשיכה תהיה חזקה יותר ומלווה בגערה, אם נרגיל את הסוס שכל פעם שהוא מוריד אזניים ניתן לו
להרגיש לא נוח, בסוף הוא יבין שהוא מעניש את עצמו ויבין שזה לא כדאי לו, במקרים קיצוניים של סוס שמרבה להוריד אזניים
אכין את קצה המושכה ואתן הצלפה בין האזניים (בלי פראות ובלי לפגוע בעיניים) אחרי 10 פעמים גם סוס אדיוט יבין.
לקרוא מצבים
ישנם מצבים שההתמודדות עם הנושא יותר קשה ולכן אין כאן 100% הצלחה, לדוגמא: סוסים מגיעים לשוקת מים, הטבע ההשרדותי
יכול להיות חזק יותר מהאילוף שלי, אז כאן אשתדל לא להגיע למצב של הצטופפות וקירבה בין הסוסים שיכולה להגיע לבעיטה,
או למשל סטליון, שזכר אחר מתקרב אליו, גם כאן אני מעדיף למנוע את הנסיון שיכול להגמר לא טוב.
יש כאלה שאם יש להם סוס שמועד לפורענות, רוכבים איתו 40 מ'מחוץ לקבוצה, גם זה בעיני לא נכון ועדיף שכן ירגילו את הסוס
לסוסים אחרים וילמדו אותם "על חם" להתקרב לסוסים אחרים בלי מלחמת מעמדות, כמובן שרצוי לעבוד על זה בבית ועם סוסים מאותה אורווה ולא לעשות נסיונות בטיולים גדולים.
סרט אדום
קשור לזנב זה תמיד סימן אזהרה טוב, אבל כמו שאמרנו הוא לא מסיר את האחריות מהרוכב ששם את הסרט,
יש כאלה שלא ישימו סרט בגלל "הבושה", אבל אין כאן באמת שום בושה, אני זה אני, והדומיננטיות של הסוס שלי זה
חלק מהטבע שלו, והעיקר: החיים והבריאות של החברים מסביב יותר חשובים מהכל.
סיכום יום המאלפים בחסות ezfood שנערך בחניאל
הארוע היה הצלחה גדולה מעל ומעבר לכל הציפיות, הגיעו למעלה מ 600 אנשי סוסים מכל רחבי הארץ. התגובות העיקריות שקיבלנו דיברו על המפגש המשמח בין האנשים, וכן על האוירה הטובה והמפרגנת. פעם לימד אותי רב אחד שנר אחד יכול להדליק ולהאיר עוד הרבה נרות וזה לא לוקח ממנו עצמו כלום, ויחד נהיה אור גדול... אני חושב שזה מה שהיה לנו.
כל מי שלקח טיפ או שניים ו\או הטעין את הבטריות להסתכלות מחודשת על הסוסים שלו - דיינו
תקציר הארוע למי שרוצה להיזכר ולמי שלא היה: שלומיק רזיאל נכנס לראונדפן עם סוסה ערביה מצרית טהורה יפהפיה בת 8 לאילוף ראשוני, אחרי כ 20 דק' עבודה עם הסברים, נכנס חיים רזניק בתצוגה של דרייבינג עם סייחה באילוף כולל מעברי מכשולים והסברים על יתרונות השיטה. אחריו נכנס מישאל בן אהרון עם הדגמה והסבר על עבודה עם סוסי צעד, כולל ישיבה על מרכז הכובד, סוגי הצעד ועוד, אחריו נכנס בסערה עומר חליפה בתצוגת תקשורת מרגשת עם סוסה בת 8 , כולל צעד ספרדי, השכבה והושבת ! הסוסה על חב' חציר ועוד. אורי פלג ופיני בן עזרא הדגימו נטורל קונקשן ללא מתג על 2 סוסים עם הדגמות והסברים כולל מעברים בין מכשולים ושליטה בכל המקצבים. שלומיק חזר לעבוד עם עלייה נדירה הערביה, כשהפעם הוא מדגים עלייה ראשונה על הסוסה כשהוא על סוס אחר (לסוסה יותר קל לקבל) אין לי ספק ששלומיק הוא הנציג המתאים לייצג את ישראל באליפות העולם באילוף שתהיה בקנטאקי במרץ 2013. אח"כ הגיע תורי להראות מס' תרגילי בסיס בעבודת קרקע, ולאחר מכן תרגילי בסיס ברכיבה ואח"כ עבודה עם 2 סוסות אחת רכובה ואחת חפשיה לגמרי, הסוסה נלחצה מהקהל וכמעט שלא שיתפה פעולה, אולם זה נתן לי הזדמנות להראות את תהליך האילוף, לסיום הלכנו לישון שלושתינו אני ו 2 סוסותיי. המשכנו עם תצוגת ריינינג של יוסי אוחנה וריקוד ספרדי עם גרוצ'ה של שלומיק רזיאל. הוכנסו פרות למגרש ושי קנטי הדהים עם תצוגת קאטינג (זה לא סוסה זה בלרינה הפנינה הזאת) וקאוהורס כמו שרק שי יכול. אחרי תצוגת המשתתפים עברנו לתחרות "אקסטרים קאובוי" עם מסלול מכשולים אתגרי קצוב בזמן עם שיפוט של שריג ברוש ויוסי אוחנה, התחרות היתה צמודה ביותר, אורי עבר את כל המכשולים ללא מתג, חיים רזניק עם ראשייה וחבל, שלומיק הפתיע עם פרי סטייל של גולש כשהסוס מושך אותו על גלשן על החול, לשמחתי ניצחתי את התחרות למרות שבמחשבה לאחור היה מקום לאורי לנצח כי בתחרות כזאת נשפט הרוכב לא פחות מהסוס, פיני ואורי סיימו שניים ולקחו פרס משותף של חבל וראשיית אילוף של קלינטון אנדרסון בשווי 400 ש'.
תודות: לטליה הורוביץ על הפקת הארוע, נילי ויעקב גוטויין על האירוח החם, שייקה מחב' סוסים וטבע בע"מ יצרנית ומשווקת ezfood בישראל על החסות לארוע, לאנשי הביצוע: עפר הורוביץ, עמית וייס, חיים ואברום הירש, אורלי, צוות הבשר, ברק סמרה וקייטרינג איתן גורמן,תודה מיוחדת להילל אדלר על העזרה והסבלנות,לנטע לזרוביץ על העיצובים, לזהבי על ההדפסות, דודי לזר מערוץ 10 על צילום הארוע, מוסא ותמי מבן שמן על השימוש במגרש וגם לדורון, משפחת שלו מיכאל יהונתן אורי אביטל ליאל, בן שלו על החומוס, עידית על ההקרבה.. , יעקב מנטקה על העזרה בציוד ההגברה, יוסי אוחנה על ארגון תחרות אקסטרים קאובוי, ושריג ברוש על הכסאות והשיפוט, תומר קורן על ההנחיה ועל זה שהוא כזה, שחר פרלמן מחב' be happy על התמיכה, לכל המאלפים: אורי שלומיק חיים שי מישאל עומר יוסי ופיני; לג'וני דיקלה וענת מדוכן ezfood , למציגים בשוק הציוד: צ'אס, חמד לחי, רוני עיני (ukaf), אלון לזרוביץ עבודות עור, טיולי סוסים בחו"ל; ליחיאל ממבוא חמה, לעפר שגב ורוכבי השטח על שיתוף הפעולה, ועוד..
ובעיקר תודה ענקית לכל מי שהגיע לארוע (ובאו מכל הארץ: מאילת, יטבתה, עין יהב, מצפה רמון ועד רמת הגולן והגליל)
ניפגש בע"ה בשנה הבאה